Geen favorieten
*
*
*

Het klimaat aan de Costa Blanca

De Costa Blanca ("witte kust") heeft in Spanje het minste contrast in weerbeeld. Neerslag valt er het hele jaar door vrij weinig en de zon laat zich alle maanden flink zien. Ook op het gebied van temperaturen zijn er weinig extremen te vermelden. Vorst komt vrijwel nooit voor en extreme hitte met temperaturen van 40 graden of hoger komen in dit deel van het land ook niet veel voor. De milde droge winters en de aangenaam warme en droge zomers worden veroorzaakt door een mediterraan klimaat waarbij de Middellandse Zee in de winter een verwarmend effect heeft op de streek. Dit wordt versterkt door de aanwezigheid van bergen en heuvels achter de Costa Blanca die de warmte van de zee vasthouden en de kou uit het binnenland tegenhouden in de winter.

Het klimaat in dit gebied is uitermate gezond.  De combinatie van schone lucht, het tropische weer en het licht, heeft een bijzonder verkwikkende uitwerking op lichaam en gezondheid. De World Health Organization heeft niet voor niets de Costa Blanca uitgeroepen tot de streek met het aangenaamste klimaat van Europa. De zon stimuleert de bloedsomloop, door de invloed van het zonlicht wordt in de huid vitamine D aangemaakt, dat de calciumopbouw van de botten stimuleert. Door het aangename klimaat zul je ook veel meer buiten leven. Je kunt veel meer actief zijn in de frisse buitenlucht. En vergeet niet dat dit klimaat een positieve invloed heeft op je humeur! Het is niet voor niets dat mensen met klachten zoals astma, eczeem, hartaandoeningen, gewrichtsaandoeningen en reuma graag naar dit gebied komen.

Warme zomers

De Costa Blanca heeft te maken met een vrij lang zomerseizoen. Al in april kunnen de eerste zomerse dagen genoteerd worden, maar voor echt langdurige periodes van zomers weer moet je meestal tot ergens in juni wachten. De kans op een regenachtige dag neemt dan ook flink af. Gemiddeld telt juni slechts twee dagen met regen. Juli en augustus staan vrijwel garant voor tropische hitte. Aan vrijwel heel de Costa Blanca loopt het kwik op naar waardes rond de dertig graden. Landinwaarts kan het een paar graden warmer worden. In tegenstelling tot de zuidelijke kustgebieden zoals de Costa del Sol is de kans op temperaturen van tegen de veertig graden hier kleiner. Voor mensen die extreme hitte willen vermijden is de Costa Blanca dan ook een beter keuze dan het zuiden van Spanje. De Costa Blanca is gemiddeld wel iets warmer dan de onder Nederlanders zo populaire Costa Brava. Aan de Costa Brava is er echter een grotere kans op pittige regen- en onweersbuien.

Het zomerse weer aan de Costa Blanca houdt ten minste tot september aan. Wel neemt de kans op een regen- of onweersbui toe in september. Ook blijft het 's avonds iets minder lang warm, met name tegen het einde van de maand. Oktober is een overgangsmaand die alle kanten op kan gaan. Sommige jaren zorgen storingen ervoor dat het grootste deel van oktober vrij instabiel weer kent, terwijl tijdens andere jaren hogedrukgebieden de mensen aan de Costa Blanca trakteren op veel zomerse dagen. Soms duurt de zomer zelfs tot in november.

Weinig neerslag

Aan de Costa Blanca valt relatief weinig neerslag. De gemiddelde jaarsom varieert per plaats. Gemiddeld ligt deze tussen de 400 en 500 millimeter per jaar. Dat is ongeveer veertig procent minder neerslag dan in Nederland. Wat wel opvallend is, is dat áls het regent aan de Costa Blanca, de gemiddelde hoeveelheid die binnen een etmaal valt wel aan de hoge kant is. De kleinste kans op neerslag heb je in de zomermaanden. De kans dat regen gepaard gaat met onweer is dan wel groter. De natste periode is vanaf eind september tot begin mei, met oktober duidelijk als natste maand. In oktober valt er gemiddeld ongeveer net zoveel regen als in Nederland.

Milde wintermaanden

De winterperiode is uitgesproken mild aan de Costa Blanca. Overdag ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 14 en 20 graden. Warmer kan echter ook, waardoor je lekker aan het strand kunt liggen terwijl men in Nederland binnen bij de kachel zit. Voor een serieuze winter-zon-vakantie is de Costa Blanca vaak net niet warm en stabiel genoeg. Je kunt geluk hebben, maar voor een strandvakantie heb je toch vrij constant weer nodig met temperaturen van ten minste 22 graden Celsius.